Organizacija časa s sistemom MS Time

October 21, 2021 Ana Mohar No comments exist

Organiziranje časa je obsežna tema, o kateri bi se lahko pogovarjali veliko časa. Vsaka oseba ima namreč svoj osebni odnos in občutke o času. Čas dominira naša življenja, od jutra, ko se nam mudi v službo, do večera, ko nam zmanjka časa za druženje s prijatelji, navsezadnje pa tudi skozi dan, ko nimamo niti trenutka za kosilo.  

Marsikdo se je že naučil, da si mora čas preprosto vzeti.  

Najpomembnejša plat časa je ta, da je najdražja dobrina na svetu. Ni ga mogoče ne prodati ne kupiti niti nadomestiti ali povrniti. Govorimo o dejstvu, da si včerajšnjega dne ne moremo povrniti ne glede na naše stanje na bančnem računu. Za resnično zavedanje, kako čas mineva, lahko preizkusite naslednji nasvet: vsako jutro ali večer na koledarju prekrižajte pretekli dan, da se zavedate, da je minil.

Že stare misli o času govorijo o njegovem minevanju. Primeri pregovorov, ki jih zagotovo poznate:  

  • Ura zamujena ne vrne se nobena.  
  • Kdor prej pride, prej melje.  
  • Čas zaceli vse rane.  
  • Kdor zgodaj vstaja, mu časa preostaja.  
  • Rana ura, zlata ura.

Še edini način, kako lahko imamo več časa, je manj spanja 😊. Zagotovo veste, da ta način “pridobivanja” časa ni trajna (sustainable) rešitev.

Za namene organizacije časa s sistemom MSTime je najbolj ilustrativna naslednja misel:

Muzej je edini kraj, kjer lahko čas zavrtimo nazaj.

Zato moramo sprejeti dejstvo, da čas mineva in ga NE moremo ustaviti, ter biti (postati) s tem pomirjeni. In pri tem vam lahko pomaga sistem MSTime.  

MSTime – kdo smo in kako vam lahko pomagamo?

Minevanje časa je fenomen, ki ga koncept MSTime upošteva in vgrajuje v svoj sistem. Zavedamo se, da ima dan omejeno število ur in s to omejitvijo v mislih delujemo in strukturiramo organizacijo časa ter obvladovanje obveznosti.  

MSTime je koncept organizacije časa in obveznosti za zaposlene managerje v Sloveniji in po svetu. Ravnamo se po glavnih konceptih knjige MSOutlook in poučevanj Michaela Linenbergerja. Njegovo knjigo je ekipa MSTempus preučila, v praksi preizkusila in prilagodila za učinkovito implementacijo ter slovensko občinstvo. 

Na izobraževanjih z vami predelamo vse koncepte organizacije časa in obvladovanja obveznosti. S tem obvladujemo tudi stres, ki je ubijalec produktivnosti, in kradljivec družinskega in osebnega prostega časa.  

Vaš odnos do minevanja časa 

Kar nekaj aktivnosti, ki se tičejo organizacije aktivnosti in obveznosti v MSOulook-u in v življenju, je povezanih s časom. Seveda, boste rekli, vem, kdaj se določen sestanek začne in konča, zato ga vnesem v koledar. Seveda, pravimo tudi mi, za takšne (tehnične) vnose aktivnosti – takšne, ki se odvijajo na določen dan ob določeni uri, nas NE potrebujete. Razen, v kolikor prvič uporabljate Outlook (s čimer ni prav nič narobe, da ne bo pomote).

Po vnosu fiksnih aktivnosti v koledar pa nam preostane še veliko drugih aktivnosti, takšnih, za katere sami določamo čas izvedbe. Ravno zato je pomembno razumeti, kakšen odnos do časa imamo in kako operirati s tem “preostalim časom”. 

Za razumevanje svojega odnosa do časa si lahko postavite naslednja vprašanja:  

  • Me beseda »minevanje časa« navda s grozo?  

Si že predstavljam, kako nekam zamujam in kako nimam dovolj časa? 

  • Imam občutek, da mi zmanjkuje časa? 

Se mi zdi, da časa nikoli nimam dovolj? 

Če je odgovor DA, potem je struktura organizacije časa in obveznosti ter stresa z MSTime-om prava izbira za vas. Če ste že dobro organizirani in imate relativno zdrav odnos do minevanja časa, pa se morda lahko naučite kak nov koncept ali metodo, ki vam bo še olajšala nadzor nad aktivnostmi ter vam pomagala zakorakati v smer večje sproščenosti, osredotočenosti in nadzora.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *